Bonet asztal

A „tökéletesség” asztal szett

A tökéletes, mint jelző nem arról híres, hogy univerlizálható vagy mindenkinek megfelelő. 

Nyilván léteznek olyan témák, ahol könnyedén megfogalmazhatóak általános érvényű bölcseletek, de ahol az ízlés is főszerephez jut, ott már elmosódnak a határok.

Ilyen esetekben ugyanis a saját elképzeléseinket, ízlésünket kell figyelembe venni. No meg azt, hova kerül az asztal. :)

Nézzünk pár kérdést, amire érdemes, ha tudjuk a választ. Milyen külső jegyekkel rendelkező bútort keres? Milyen színvilág, forma, vagy éppen alapanyag áll a leginkább közel a stílusához? Hova szeretné használni, milyen funkciót szán neki?Mekkora méretben gondolkodik: ismeri a korlátokat, az adott helyiség látható, és láthatatlan határait? Egyedi vagy szabvány méretben keresi a bútorát? Végtelenül sok kérdés és végtelenül sok válassz lehetőség áll előttünk, miközben megtervezzük és berendezzük lakásunkat. Mai cikkünkben az asztalokkal fogunk foglalkozni! Végigvesszük mire kell odafigyelnünk egy étkezőasztal választása esetén.

 

Méretek

A fizikai paraméterek legtöbbszőr tényszerűek (például szélesség, hosszúság, magasság), amik nem módosíthatóak. Első körben ezeket kell figyelembe vennünk. Ne válasszunk olyan étkező asztalt - szettet, ami  nem túl nagy, (iszen így kényelmét kockáztathatjuk) és nem is túlságosan kicsi (mivel ebben az esetben a célját nem képes betölteni). Számoljunk mindig plusz 2 fővel. Lehet, hogy 4-en vagyunk egy családban és elég nekünk egy átlag hétköznapra 4 szék mivel "Hozzánk senki sem jön," de mi van akkor, ha mégis? Ha betoppan valaki de sehova nem tud leülni? Nincs hely, nincs tér, nincs szék. Ha újra alakítjuk étkező terünket, a plusz két főt szinte mindig számoljuk terveinkhez.

Oleg konyha szett

Színvilág

Ha a méretek megvannak, jöhet a szín választás. Étkezőnket, ami legtöbbszőr hangsúlyos, jelentős figyelmet kap mindennapi életünkben, nem tudjuk elrejteni,  szem elől téveszteni, bedugni a sarokba. Épp ezért fontos, hogy ne olyan színeket válasszunk ki, amiket nem szeretünk. Hozzuk összehangba a konyhánkkal.  Ha a konyhánk pl. sonoma színű és a függönyeink zöldek, akkor válasszunk egyszerű sonoma asztalt, zöld kárpitos székekkel. Ha modern, elegáns, magasfényű konyhánk van, ma már ilyen, vagy ehhez illő asztalt is találunk, néha különös, geometrikus mintákkal, formákkal ellátva. Ha szeretnénk szabad teret és szabad érzést elérni, vagy éppen az egybe nyíló, már-már tértelen lakást nem megtőrni egy órmótlan asztallal, bátran választhatunk üveg asztalt, üveg székekkel, amik szinte lebegnek a levegőben. Ezzel együtt egy szuper könyed érzést érnek el. Legyen szó bárilyen stílusról és színről, amit leginkább figyelembe kell vennünk, azaz, hogy étkezőnk összehnagban álljon a szoba többi elemével. Teremtsük meg az egyensúlyt! ;)

 

Partyk

Egy étkező asztalt és a hozzá tartozó székeket nem csak, vagy inkább csupán, arra használjuk, hoyg eszünk mellette. Persze, tény, hogy ez az elsődleges felhasználása és funkciója. Azonban fontos események színtere is lehet, mint például egy szülinapi party, karácsonyi ebéd-vacsora, esküvő. Vásárlás során fontos szempont, hogy családunk mennyire szereti a bulikat, a családi összejöveteleket, hogy van-e kisgyerek a családban. Például egy teljesen üvegből készült asztal nem a legjobb választás mondjuk egy három kisgyeremekes családnak, ahol a gyerkőc lehet nem veszi észre az asztalt és neki megy, vagy túl erősen ütödeti azt és összetörheti.Egy kisebb kivitelű, mondjuk 120 cm széles asztal nem biztos választás egy 5 személyes családnak, még akkor sem ha csak ennyi helyük van. Szerencsére napjainkban már vannak olyan asztralok, amik lehetnek ugyan 120 cm szélesek, de ezeket mondjuk +20-20 cm-el ellátják, hogy hosszabbíthatóak legyenek. Ezeket az asztalokat szívesen ajánlom, mert hely takarékosak, ugyanakkor számolnak azzal a bizonyos plusz 2 fővel, vagy nagyobb családi összejövetelekhez is megfelelnek. :)

A képeken látható asztalokat, partnercégünk, a Konyhamax.hu is forgalmazza!